Main menu

Kriolipoliza

Najnowocześniejsza metoda trwałej redukcji tkanki tłuszczowej

Innowacyjne urządzenie wykorzystujące metodę kriolipolizy, która redukuje tkankę tłuszczową. W urządzeniu zastosowano działanie głęboko aplikowanego zimna oraz lasera diodowego, co zwiększa efektywność zabiegów. Dodatkowo urządzenie wyposażone jest w dwie głowice zabiegowe mogące pracować jednocześnie, co ułatwia wykonanie zabiegu na większym obszarze bądź dwóch obszarach jednocześnie. Szeroki zakres temperatur od +5°C do -10°C sprawia, że zabiegi mogą być wykonywane zarówno u osób z mniejszą, jak i większą otyłością.

Bezpieczna metoda

Na obszar zabiegowy nakładany jest specjalny kompres nasączony płynem zapobiegający zamrożeniu i uszkodzeniu tkanek. Następnie przykłada się głowicę, która zasysa fałd skóry. Głowica wyposażona jest w czujniki, które monitorują i regulują stopień schładzania tkanki. Lipidy w komórkach tłuszczowych ulegają krystalizacji w niższych temperaturach niż inne komórki zawierające wodę. Dzięki temu w trakcie zabiegu kriolipolizy zniszczeniu ulegają tylko komórki tłuszczowe, a nie inne struktury, jak np. skóra, mięśnie, nerwy, naczynia krwionośne.

Efekty

Naukowe przesłanki potwierdzające efektywność metody kriolipolizy przedstawili już w roku 2009 amerykańscy lekarze, popierając je licznymi badaniami in vitro i in vivo. Udowodnili, że komórki tłuszczowe są bardziej wrażliwe na działanie zimna niż otaczające je tkanki i już w temperaturze 0°C ulegały zniszczeniu. Wykazali dzięki temu, że kriolipoliza powoduje ubytek komórek tłuszczowych i utratę podskórnego tłuszczu.

Pierwsze efekty widoczne są po około 3-4 dniach, kiedy to dochodzi do rozluźnienia tkanki tłuszczowej. Bardziej spektakularnych efektów należy spodziewać się po około 4 tygodniach do 3 miesięcy, gdyż w tym czasie organizm usuwa zniszczone w trakcie zabiegu komórki tłuszczowe.

Efektem końcowym zabiegu jest redukcja tkanki tłuszczowej o 25-45% w miejscu poddanym zabiegowi, co w zauważalny sposób widoczne jest w utracie centymetrów.

Czas zabiegu

Około 30 min. do 1 godziny.

Częstotliwość zabiegów

Zaleca się wykonywać zabiegi nie częściej niż co 4-6 tygodni i maksymalnie 3 sesje na jeden obszar ciała.

Wskazania

Redukcja tkanki tłuszczowej w problematycznych obszarach, opornie reagujących na dietę i aktywność fizyczną.

Obszary zabiegowe

  • boczki
  • wewnętrzna strona uda
  • brzuch
  • biodra
  • ramiona
  • okolica kolan
  • plecy – okolica podłopatkowa

Odczucia

Klient podczas zabiegu może odczuwać chłód i zassanie skóry. Może pojawić się zaczerwienienie w miejscu przyłożenie głowicy wywołane niską temperaturą i podciśnieniem oraz siniaki, zwłaszcza u osób z tendencją do pękania naczynek. Natomiast u osób z luźną tkanką i kobiet po porodzie mogą wystąpić miejscowe, powierzchniowe przymrożeniu naskórka. Jest to odmrożenie 1-go stopnia, które ustępuje bez śladu po ok. 7 dniach.

Zalety urządzenia

  • Nieinwazyjna, niechirurgiczna procedura.
  • W zabiegu nie używa się nacięć, ani znieczulenia.
  • Pacjent może wrócić do domu po zabiegu.
  • Bezpieczne w użyciu i bez powikłań po zastosowaniu u pacjenta.

 

Comments are closed.